OOGGETUIGEN OVER HET BELEG

VAN DOESBURG IN APRIL 1945

Belegerd en bevrijd

Een nieuw minizine van HetHuisDoesburg

HET BELEG - 1945

In de eerste twee weken van april ’45 lag onze stad permanent onder artillerievuur van de geallieerden bij Drempt. Veel Doesburgers zochten toen een goed heenkomen in de vele keldergewelven van Doesburg. Daar legden mannen en vrouwen de dagelijkse gebeurtenissen vast op papier. En zo ontstonden de Doesburgse oorlogsdagboeken. 

IN DE GELDERLANDER - 2015

Dat verhaal verdient het om verteld te worden.
Tineke Beishuizen en Henk IJbema maakten daarom een reconstructie van de gebeurtenissen in Doesburg in april 1945. Die reconstructie verscheen in 2015 in een dagelijks feuilleton in De Gelderlander. Mede naar aanleiding daarvan kwamen er ‘uit alle hoeken en gaten’ nieuwe waardevolle dagboeken tevoorschijn.

 

 

het minizine - 2020

De reconstructie werd met de nieuw aangedragen dagboeken nog verder aangevuld. HetHuisDoesburg heeft de gecompleteerde reconstructie uitgegeven in een eigentijds lezenswaardig mini-tijdschrift, waarmee de gebeurtenissen in april 1945 van dag tot dag te volgen zijn. Dit minizine ‘Belegerd en Bevrijd’ wordt ‘huis-aan-huis’ verspreid en staat ook op deze website.

Ode aan de doesburgers

75 JAAR VRIJHEID


Toen HetHuisDoesburg twee jaar geleden de voorbereidingen voor ’75 jaar Vrijheid’ startte, was het maken en vooral huis-aan-huis verspreiden van een ‘Ode minizine’ ons hoofddoel. Het verhaal duldt immers geen uitstel. Want nu zijn er nog Doesburgers die het hebben meegemaakt en nog aangesproken kunnen worden.
 

DANK


‘Belegerd & Bevrijd’ is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Doesburg, de Gestichten Doesburg en het Badhuis. Daarnaast was er de ‘hulp’ van Philadelphia Werk en Begeleiding WEC Doesburg, het Stadshotel Doesburg, ‘Only for Men’, VVV Doesburg en Boek en Buro Nieuwenhuis.
Minizine-Belegerd-en-Bevrijd-gedicht.jpg

Hieronder kunt u 'Belegerd en Bevrijd' lezen als bladerboek.

Evenals de twee eerdere minizines.

De makers

Deze mooie uitgave kwam tot stand dankzij hun samenwerking.

Daarom staan ze hier extra in het zonnetje.

Henk IJbema

Auteur

Tineke Beishuizen

Auteur

Han Jansen

Grafisch ontwerper

En dank aan alle andere vrijwilligers die, op welke wijze dan ook, hebben bijgedragen aan de tot-standkoming van dit werk.
Met een extra vermelding voor Maarten Lindner van het Doesburgs Ooggetuigen Project (DOP).

bestel of reageer

Mocht u het boekje zelf willen hebben, vraag dan hier een exemplaar aan.

Verzoeken worden in volgorde afgehandeld want de oplage is beperkt

 

Zodra de Corona-maatregelen dat mogelijk maken kan het minizine worden afgehaald op een nog bekend te maken adres

video's

Hieronder staan een aantal video's die nog meer achtergrond geven over de inhoud van het minizine 'Belegerd en Bevrijd.

dagboek van de belegering

Een gesproken dagboek over de dagen voor de bevrijding van Doesburg 75 jaar geleden. Het gaat om een reconstructie van de gebeurtenissen in bezet Doesburg. Van elke dag wordt het verloop verteld, terwijl de datum op het scherm te zien is.

Belegering en bevrijding

Op 1 maart 2020 organiseerde HetHuisDoesburg samen met  DichterbijdeIJssel een stadsvertelling over de belegering en de bevrijding van Doesburg. Er werd daar verteld hoe het leven in de  Doesburgse kelders was, in de bange dagen van april 1945. 

interview met auteur Henk ijbema

Doesburg TV interviewde Henk IJbema, de onderzoeker en mede auteur van het minizine dat hij samen met Tineke Beishuizen tot een boeiend geheel maakte.  Henk vertelt over de vondst van de dagboeken en het ontstaan van het minizine.

Door de huidige situatie heeft de verspreiding niet volgens plan kunnen plaatsvinden. Mede dankzij de inzet van Hami Drukkers in Doesburg en AVO Verspreidingen wordt het minizine in de laatste dagen van maart alsnog in de bus gestopt van 4500 Doesburgse adressen.

HetHuisDoesburg-handout-dec-2019-Borgers

Voor onze privacyverklaring verwijzen wij tot nader order naar de privacyverklaring van Gasthuiskerk en Filmhuis