logo-hhd-tranparant.png

Vrijwilligers met passie voor de geschiedenis van Doesburg

HetHuisDoesburg staat voor:

Schatgravers

We halen, letterlijk en figuurlijk, schatten uit de geschiedenis van Doesburg naar boven.
.

SPOORZOEKERS

Er wordt met nadruk gezocht naar sporen van 'toen' die een relatie hebben met het 'nu'.
.

Doesburg.png

STADSOMROEPERS

De focus van onze activiteiten is op de eerste plaats gericht op de Doesburgers.
.

Projecten

Webinars

Op 2 oktober kon u mee op een virtuele tour langs Doesburgse notabelen uit de 18e/19e eeuw. Op 30 oktober neemt Ashwin Drost u virtueel mee op zijn zoektocht naar de familie Gordon. Binnenkort meer informatie hierover.

De Canon van Doesburg

De Doesburgse canon, een opsomming van historische momenten, laat bewoners en bezoekers zien hoe Doesburg is ontstaan en wat het nu is. De inwoners van Doesburg mogen de inhoud van de canon mede bepalen. 

Minizines

HetHuisDoesburg geeft zo af en een minizine uit, eigenlijk een klein magazine. Tot nog toe zijn er drie uitgekomen met de titels: Ode aan de brugGordon en Belegerd en Bevrijd. De minizines zijn als bladerboek in te zien op deze website. 

Klokken bij de locloods

Maand van de geschiedenis

Het thema van 2020 is ‘Oost/West’. De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Is denken in ‘wij’ en ‘zij’ een fenomeen van alle tijden of is dit echt iets van nu? HetHuisDoesburg gaat op onderzoek uit.

Binnenkort komt hierover meer informatie.

Video's en films

Activiteiten van HetHuisDoesburg worden geregeld vastgelegd op video. Zo zijn de stadsvertelling over de oorlog en de bevrijding via onze website terug te zien. Soms worden er ook worden films gemaakt over onderwerpen die we van belang vinden.

Grensverleggers

Sommige Doesburgers letterlijk of figuurlijk over grenzen heen. Eén van hen is de Doesburger van Schotse oorsprong: Gordon. Hij was wetenschapper, ontdekkingsreiziger en niet onverdienstelijk tekenaar en nog meer.  Over hem is ook een minizine gemaakt. 

Stadsvertellingen 2020- 2021

Vanwege het succes van de stadsvertellingen in 2019 – 2020 met het thema ’75 Jaar Vrijheid’, hopen we ook in het seizoen 2020 – 2021 weer een aantal stadsvertellingen te kunnen houden. We beraden ons nog verder op de inhoud.

Binnenkort komt hierover meer informatie.

75 Jaar Vrijheid

In 2019 – 2020 werd herdacht dat het 75 jaar geleden was dat de bevrijding van de nazi’s een feit werd. Reden voor onder meer een serie  stadsvertellingen – ook hier te vinden – en de uitgave van het minizine met dagboekfragmenten ‘Belegerd en Bevrijd’.

Op woensdag 28 oktober om 13.15 uur gaven kinderburgemeester Matthijs de Jager en burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg het officiële startsein voor Doesburg Vertelt. De korte bijeenkomst werd online gestreamd vanuit de Burgerzaal van het Doesburgse Stadhuis. Het evenement was voor iedereen live te volgen op het Youtubekanaal van DoesburgTV.

 

Hiermee komt HetHuisDoesburg de belofte na die burgemeester Van der Meijs in januari van dit jaar uitsprak tijdens de nieuwjaarreceptie: ‘Onze stad krijgt in 2020 eindelijk een canon, en Doesburg zou Doesburg niet zijn als dat niet op een heel eigenzinnige manier zou gebeuren.’ Nu is het zover. De testfase van Doesburg Vertelt gaat van start.

 

 Kijk op doesburgvertelt.nl