Stadsvertellingen 75  Jaar Vrijheid

Online bij DoesburgTV en ook hier te bekijken

De serie Stadsvertellingen, die HetHuisDoesburg tussen september 2019 en maart van dit jaar samen met DichterbijdeIJssel en Gasthuiskerk Doesburg organiseerde, trok veel belangstelling. De twee laatste delen zijn helaas komen te vervallen. De eerste 7 vertellingen, rondom het thema 75 jaar Vrijheid, zijn vanaf 21 april integraal via internet terug te kijken. De Stadsvertellingen bieden telkens een gevarieerd programma met vertellingen, muziek en gedichten.


Na de publicatie van de aflevering ‘Van belegering tot Bevrijding’ op het youtube kanaal van DoesburgTV kwamen er veel vragen van geïnteresseerden die ook graag de andere vertellingen nog eens of voor het eerst zouden willen zien. DoesburgTV maakte van alle edities opnamen en plaatst die met ingang vanaf 21 april online. Het gaat om registraties die niet waren bedoeld voor uitzending; de beelden zijn dus niet bewerkt en afgemonteerd.

 

Hieronder staan de registraties van de Stadsvertellingen op het youtube kanaal van DoesburgTV.

Van belegering tot Bevrijding

Op 1 maart 2020 organiseerde HetHuisDoesburg samen met DichterbijdeIJssel een Stadsvertelling over de belegering en de bevrijding van Doesburg. Er werd daar verteld hoe het leven in de Doesburgse kelders was, in de bange dagen van april 1945.

Eerbetoon aan een man van verzet

In september 2019 ging de Stadsvertelling over het leven en de dood van verzetsman Freek Somsen uit Doesburg. Somsen wil meer doen en wordt de leider van een verzetsgroep. Hij werd in kamp Vught vermoord op 5 september 1944; de dag waarop hij 26 werd.

Op de vlucht: toen en nu

In de Stadsvertelling van oktober 2019 staan Henk IJbema, Dick Blankenstein en Cobi Broeder-Willemsen stil bij de gebeurtenissen in oktober 1944. Toen werden de negen leden van de Limburgse familie Hermsen als vluchtelingen in Doesburg opgevangen.

De vogels van de Vrijheid

De Stadsvertelling van november 2019 wordt verzorgd door Lo Cohen, Helmi de Vaan en Bas van Dillen. De vertelling gaat over hoop en verwachting, maar doet ook een appèl: ‘Maak je eigen toekomst’. Aandacht voor het oorlogsdagboek ‘Een gekooid dier’ van C. Fonteijn.

Niet zwijgen maar getuigen

Leidend in de Stadsvertelling van december 2019 is de lijfspreuk van dominee Paulus Hermanus Borgers: ‘Niet zwijgen, maar getuigen’.
Op 7 december 1944 werd hij gearresteerd door de Sicherheitsdienst. 

Binnenkort online

Betty Cohen

Wachten jullie op mij

In januari werden er fragmenten getoond uit de film De verdwenen Mediene over de Doesburgse Betje (Betty) Cohen. Er wordt verteld over de dagboeken van Etty Hillesum en de gespeelde muziek is van haar  broer, pianist en componist Mischa Hillesum. Binnenkort online

De Kolibri, een camera met een verhaal

In het spoor van de Kolibri

Tijdens de Stadsvertelling in februari vertelt stadgenoot Ruud Smit hoe een oude Kolibri-camera bij zijn familie terechtkwam. Hij fotografeert hiermee nu op Joodse begraafplaatsen, onder meer in de Achterhoek. 

Binnenkort online

De registraties van deze Stadsvertellingen worden door DoesburgTV (onafhankelijk internet televisie- kanaal voor Doesburg) op hun youtube kanaal geplaatst. Dit was oorspronkelijk niet de bedoeling, maar gebeurt nu op verzoek van belangstellenden. Er heeft echter geen editing kunnen plaatsvinden.

Voor onze privacyverklaring verwijzen wij naar

Vereniging Het Badhuis Doesburg