Ga naar de inhoud

HetHuisDoesburg

De nieuwe brug
De nieuwe brug

Stadsvertellingen 75  Jaar Vrijheid

Online bij DoesburgTV en ook hier te bekijken

De serie Stadsvertellingen die HetHuisDoesburg tussen september 2019 en maart van dit jaar samen met DichterbijdeIJssel en Gasthuiskerk Doesburg organiseerde, trok veel belangstelling. De eerste zeven vertellingen, rondom het thema 75 jaar Vrijheid, zijn hier integraal via internet terug te kijken. De twee laatste delen zijn helaas komen te vervallen. Het gaat om registraties die niet waren bedoeld voor uitzending. De beelden zijn dus niet bewerkt en afgemonteerd.


Een man van verzet

In september 2019 ging de Stadsvertelling over het leven en de dood van verzetsman Freek Somsen uit Doesburg. Somsen wil meer doen en wordt de leider van een verzetsgroep. Hij werd in kamp Vught vermoord op 5 september 1944; de dag waarop hij 26 werd.

Op de vlucht: toen en nu

In de Stadsvertelling van oktober 2019 stonden Henk IJbema, Dick Blankenstein en Cobi Broeder-Willemsen stil bij de gebeurtenissen in oktober 1944. Toen werden de negen leden van de Limburgse familie Hermsen als vluchtelingen in Doesburg opgevangen.

De vogels van de Vrijheid

De Stadsvertelling van november 2019 werd verzorgd door Lo Cohen, Helmi de Vaan en Bas van Dillen. De vertelling ging over hoop en verwachting, maar deed ook een appèl: ‘Maak je eigen toekomst’.
Verder nog het oorlogsdagboek ‘Een gekooid dier’ van C. Fonteijn.

 

Niet zwijgen maar getuigen

Op 7-12-1944 werd hij door de Sicherheitsdienst gearresteerd
Leidend in de Stadsvertelling van december 2019 was de lijfspreuk van dominee Paulus Hermanus Borgers: ‘Niet zwijgen, maar getuigen’. 

Een programma met korte vertellingen, muziek en gedichten.

 

Wachten jullie op mij

In januari 2020 werden er fragmenten getoond uit de film De verdwenen Mediene over de Doesburgse Betje (Betty) Cohen. Er werd verteld over de dagboeken van Etty Hillesum en de muziek was van haar broer, pianist en componist Mischa Hillesum.

 

In het spoor van de Kolibri

Tijdens de Stadsvertelling in februari 2020 vertelt stadgenoot Ruud Smit hoe een oude Kolibri-camera bij zijn familie terechtkwam. Hiermee fotografeert hij nu op Joodse begraafplaatsen, onder meer in de Achterhoek.

 

Van belegering tot Bevrijding

Op 1 maart 2020 was de laatste Stadsvertelling. Eigenlijk waren er nog twee gepland. Deze Stadsvertelling ging over de belegering en de bevrijding van Doesburg. Er werd daar verteld hoe het leven in de Doesburgse kelders was, in de bange dagen van 1-15 april 1945.

 

Op veler verzoek worden de registraties van de Stadsvertellingen van HetHuisdoesburg door DoesburgTV – integraal – op hun youtube kanaal geplaatst. 

Voor onze privacyverklaring verwijzen wij naar Vereniging Het Badhuis Doesburg