Ga naar de inhoud

HetHuisDoesburg

Serie Stadsvertellingen over Doesburgse kroonjaren

Na de succesvolle serie over 75 Jaar Vrijheid organiseert HetHuisDoesburg van oktober tot april vier nieuwe stadsvertellingen. De vertellingen vinden plaats in de filmzaal van Het Arsenaal en gaan over Doesburgse kroonjaren, jaren die uitgebreid worden gevierd of herdacht.

We schrijven 19 juli 1672. Voor de stadspoorten van Doesburg verschijnt een Franse trompetter, met het zoveelste ultimatum van Lodewijk XIV.

We schrijven 19 juli 1672. Voor de stadspoorten van Doesburg verschijnt een Franse trompetter, met het zoveelste ultimatum van Lodewijk XIV. De stad moet zich overgeven, maar blijft weigeren dat te doen. Lodewijk ligt met zijn leger voor de
stad en geeft bevel de grote kerk onder vuur te nemen. De bevolking vlucht naar de Gasthuiskerk om daar bescherming te zoeken. Twee dagen later geeft de stad zich over. Wat gebeurde er tussen 16 en 21 juli 1672, in het Rampjaar? Wat deden die Fransen hier? En Lodewijk XIV, de zonnekoning, wat voor man was dat eigenlijk. En waarom gaf de stad zich uiteindelijk toch over? Op zondag 7 november vertelt Margreet Frankot in de tweede stadsvertelling over Doesburgse kroonjaren hoe de vork in de steel zat. De vertelling start om 14.00 uur in de filmzaal van Het Arsenaal.

Zogenoemde kroonjaren zijn jaren die uitgebreid worden gevierd of herdacht. In de nieuwe serie stadsvertellingen van HetHuisDoesburg worden vier van die kroonjaren uitgelicht: 1572, Doesburg anno 1572; 1672, het rampjaar in Doesburg; 1872, Oranje boven en broedertwisten in Doesburg en 1972, de jonge geschiedenis van de wijk Beinum.

Het programma duurt 30 tot 45 minuten. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur en de vertelling begint om 14.00 uur. De toegangsprijs is € 5,00.

Een arrangement met een 2-gangen lunch in Het Arsenaal kost € 19,00, inclusief een toegangskaartje voor de stadsvertelling en na de lunch een kopje koffie, thee of cappuccino met bonbon. De lunch wordt geserveerd vanaf 12.30.

Toegangskaartjes alleen via HetHuisDoesburg

Er is een coronacheck volgens de geldende regels van de overheid.

3 oktober – 1572, Doesburg ingenomen door de Geuzen

7 november – 1672, het rampjaar in Doesburg

6 februari – 1872, Oranje boven en broedertwisten in Doesburg

3 april – 1972, de jonge geschiedenis van de wijk Beinum

Geef een reactie