Ga naar de inhoud

HetHuisDoesburg

Nieuws

https://hethuisdoesburg.nl/stadsvertellingen/

Stadsvertelling over Alexander Ver Huell

De tekenaar en schrijver Alexander Ver Huell werd geboren in Doesburg in 1822 en overleed in Arnhem op 28 mei 1897. Voor het bekende trio: Zwaan Stam, Tineke Beishuizen en Jan Ravensteijn, voor deze gelegenheid versterkt met Han Kranenburg en Roel Feltman, was dit aanleiding op zondag 22 mei 2022 een nieuw programma te presenteren rond deze markante Doesburger. 

Lees verder »Stadsvertelling over Alexander Ver Huell

Vierdelige podcast Engelandvaarder Ben Ubbink

Ben Ubbink was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van de Engelandvaarders. Ubbink had grootse plannen om te helpen bij de bevrijding van ons land, maar werd een van de slachtoffers van het beruchte Englandspiel. Een cast van enthousiaste Doesburgers werkte ruim een jaar aan een podcast over Ubbink’s  lotgevallen in de laatste oorlogsjaren. Henk en Dinie Jansen (van de Worstepinne) namen het scenario en de regie voor hun rekening. 

Lees verder »Vierdelige podcast Engelandvaarder Ben Ubbink
Ben Ubbink_ podcast over de Engelandvaarder.

Première podcast Doesburgse Engelandvaarder

Tijdens de Stadsvertelling van zondag 3 april 2022 vindt in de zaal van het Doesburgse filmhuis de première plaats van een vierdelige podcast-serie over Ben Ubbink. Ubbink was in de Tweede Wereldoorlog een van de ’soldaten van Oranje’ die een bijdrage leverden aan de bevrijding van ons land. Hij werd echter slachtoffer van het beruchte ‘Englandspiel’, een door de Duitse contraspionage in bezet Nederland georganiseerde (des)informatiecampagne die een groot aantal slachtoffers tot gevolg had.

Lees verder »Première podcast Doesburgse Engelandvaarder
Stadsvrt 6 mrt 22

Doesburgse kroonjaren: 1872, een feest loopt uit op rellen

Het is 2 april 1872. Er trekt een kleurige optocht door de Doesburgse binnenstad. Versierde wagens, de Schutterij, militair vertoon, schoolkinderen, gilden en verenigingen. Straten en huizen zijn versierd en feestelijk verlicht. Men herdenkt de eerste beslissende overwinning van de Watergeuzen op de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog: de val van de stad Den Briel, 300 jaar eerder. Er wordt gevlagd, gejoeld, gelachen en gefeest! Maar niet iedereen feest mee en is vrolijk.

Lees verder »Doesburgse kroonjaren: 1872, een feest loopt uit op rellen
Cover minizine Gieterij

Minizine: De Gieterij geeft Doesburg een boekje cadeau

Het boekje ‘Gieterij Doesburg bestaat honderdvijfentwintig jaar’ is vanaf de derde week van februari gratis verkrijgbaar op verschillende plaatsen in Doesburg. De uitgave in minizine-formaat is gemaakt ter gelegenheid van het honderdvijfentwintig-jarig bestaan van de Gieterij. Het boekje, een cadeau voor medewerkers en partners van het bedrijf en voor de inwoners van de stad Doesburg, is een gezamenlijke uitgave met HetHuisDoesburg.

Lees verder »Minizine: De Gieterij geeft Doesburg een boekje cadeau