Nieuws

Doesburg vertelt extra: Doesburg en de geboorte van Nederland

Op dinsdag 28 december publiceert verhalenplatform Doesburg Vertelt een verhaal over gebeurtenissen die 450 jaar geleden in en rond Doesburg plaatsvonden. We hebben het over het jaar 1572, als Willem van Oranje in de Nederlanden het verzet leidt tegen de Spaanse koning Filips II. Het is de beginperiode van de Tachtigjarige Oorlog.

Lees verder »Doesburg vertelt extra: Doesburg en de geboorte van Nederland
1746 Hannoverianen

Doesburg vertelt: Een fikse rel en een stevige ravage in Doesburg

Verhalenplatform Doesburg Vertelt gaat deze maand terug naar december 1746. De winter staat voor de deur. Doesburg ligt verscholen achter de Hoge en Lage Linies van Menno van Coehoorn, een veilige haven voor bewoners én mensen van buiten. Maar uit de Zuidelijke Nederlanden zijn troepen op weg naar hun winterkwartier, ver weg van het strijdgewoel.

Lees verder »Doesburg vertelt: Een fikse rel en een stevige ravage in Doesburg

Doesburg vertelt: Hoe Sint Maarten terugkeerde naar Doesburg

De naamdag van St. Maarten is op 11 november. Traditioneel gaan kinderen dan zingend langs de deuren, met vrolijke lampionnetjes. Onderzoekers van HetHuisDoesburg  stuitten bij hun naspeuringen naar de Doesburgse blikfabriek Verblifa op een krantenbericht uit 1951 waaruit blijkt dat werknemers van Verblifa die waren overgeplaatst vanuit Krommenie een verloren gegane Doesburgse traditie in ere herstelden.

Lees verder »Doesburg vertelt: Hoe Sint Maarten terugkeerde naar Doesburg

Serie Stadsvertellingen over Doesburgse kroonjaren

Na de succesvolle serie over 75 Jaar Vrijheid organiseert HetHuisDoesburg van oktober tot april vier nieuwe stadsvertellingen. De vertellingen vinden plaats in de filmzaal van Het Arsenaal en gaan over Doesburgse kroonjaren, jaren die uitgebreid worden gevierd of herdacht.

We schrijven 19 juli 1672. Voor de stadspoorten van Doesburg verschijnt een Franse trompetter, met het zoveelste ultimatum van Lodewijk XIV.

Lees verder »Serie Stadsvertellingen over Doesburgse kroonjaren