Ga naar de inhoud

HetHuisDoesburg

De noodbrug vernield op 15-4-1945
De noodbrug vernield op 15-4-1945

Doesburgers in oorlogstijd

De jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar bevrijding. In Doesburg moest in de aanloop daar naartoe de zwaarste periode nog komen. Daarover wordt gesproken in de Stadsvertellingen die HetHuisDoesburg organiseerde met de Gasthuiskerk en DichterbijdeIJssel. 

 

Hier besteden we aandacht aan Doesburgers die in oorlogstijd opvielen door hun heldhaftige gedrag. Mensen die deels ook ten slachtoffer vielen aan de nazi’s. Daarvoor verwijzen we soms naar andere media die al uitgebreid aandacht aan hun rol hebben besteed.

 

Dominee Borgers

Paulus Hermanus Borgers werd op 7 december 1944 gearresteerd door de Duitse Sicherheitsdienst. In de oorlog viel Borgers, dominee van de gecombineerde Evangelisch-Lutherse gemeenten van Apeldoorn en Doesburg, op door zijn krachtige stellingname tegen de nazi’s. Die houding werd hem fataal. 
Lees meer over dominee Borgers 

Drogist Phillipus Gastelaars 1891-1944

Drogist Philippus Gastelaars en verzetsheld Cornelis Ruizendaal  (Zwarte Cees)  kwamen om het leven toen Doesburgse verzetsmensen op 20 april 1944 in een val liepen. Bekijk de documentaire hierover van Henk IJbema en Maarten Lindner.

Klik hier om de documentaire te zien

Freek Somsen

Frederik Hendrik Somsen vocht in de meidagen van 1940 bij de Grebbeberg en werd daar gevangen genomen. Na zijn vrijlating ging hij in het verzet, maar hij werd op 4 april 1944 weer opgepakt. Na een aantal maanden gevangenschap werd hij op 5 september dat jaar doodgeschoten in kamp Vught. 
Lees meer over Freek Somsen

Johan Herman Ubbink en echtgenote

Johan Herman Ubbink was krap 20 toen hij eind jaren twintig van de vorige eeuw de Duitse Kurt Gerstein ontmoette. Tijdens de oorlog bezocht Gerstein (inmiddels SS-officier) Ubbink (inmiddels directeur van de IJzergieterij) in Doesburg. Dat was het begin van een reeks gebeurtenissen.
Lees het hele verhaal in Trouw van 22 juli 1995

Op veler verzoek worden de registraties van de Stadsvertellingen van HetHuisdoesburg door DoesburgTV – integraal – op hun youtube kanaal geplaatst. 

Voor onze privacyverklaring verwijzen wij naar Vereniging Het Badhuis Doesburg