Doesburgse canon

Kwiskist
Martinuskerk oostzijde

De geschiedenis van de stad Doesburg heeft veel ijkpunten. Zo’n opsomming van ijkpunten, historici noemen dat een canon, is belangrijk. Het laat bezoekers en bewoners zien hoe Doesburg is geworden wat het nu is…. Zo’n canon voor Doesburg is in de maak …. en komt er in 2020. Zoals het er uitziet wordt het een hele eigenzinnige en interactieve canon, anders dan anders… Er worden letterlijk en figuurlijk schatten opgegraven.

Ongeveer in die woorden kondigde de burgemeester van Doesburg, Loes van der Meijs, de nieuwe Doesburgse canon aan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Hanzestad op 6 januari. Een onderdeel van die receptie was de zogenaamde Kistkwis.

Twee ‘historische’ figuren, Peter van den Broeke en Albert Meeuwissen, onderbraken de toespraak van de burgemeester en kwamen de Gasthuiskerk binnengewandeld met een geheimzinnige kist.

Een team van de historische vereniging HetHuisDoesburg presenteerde al in december van het afgelopen jaar een plan aan de burgemeester, zelf historica, en een aantal ambtenaren, om de start van de Doesburgse canon gezamenlijk aan te pakken. Het idee achter die manier van werken was de inwoners van Doesburg enthousiast te maken voor de Doesburgse canon.

Actueel

Van belegering

tot bevrijding

Op zondag 1 maart om 12.30 uur presenteert Gasthuiskerk Doesburg een Stadsvertelling  in het kader van 75 jaar Vrijheid met als titel ‘Van belegering tot bevrijding.’ Het programma bestaat uit korte vertellingen over Doesburgs zwaarste oorlogsperiode, poëzie en muziek. Aan de Stadsvertelling wordt meegewerkt door Wil Verlaan, Frank Ludin en Rob Hammink. De Stadsvertelling is een activiteit van HetHuisDoesburg en DichterbijdeIJssel.

1

maart

 2020

12:30 uur