Een team van de historische vereniging HetHuisDoesburg presenteerde al in december van het afgelopen jaar een plan aan de burgemeester, zelf historica, en een aantal ambtenaren, om de start van de Doesburgse canon gezamenlijk aan te pakken. Het idee achter die manier van werken was om de inwoners van Doesburg enthousiast te maken voor de Doesburgse canon.
De geschiedenis van de stad Doesburg heeft veel ijkpunten. Zo’n opsomming van ijkpunten, een canon, is belangrijk. Het geeft de mogelijkheid om bewoners te laten zien hoe Doesburg is geworden wat het nu is. Zo’n canon voor Doesburg komt er in 2020. Het lijkt het een hele eigenzinnige en interactieve canon, anders dan anders. Er worden letterlijk en figuurlijk schatten opgegraven.
De entree van de twee half-en-half Frans en ouderwets Nederlands sprekende historische figuren was het begin van het interactieve deel van de nieuwsjaarsreceptie: De Kistkwis. De bewoners van Doesburg konden met een handig appje op de telefoon meedoen en vragen beantwoorden over de geschiedenis van de stad.
Eén van die vragen ging over de fameuze Doesburgse brievencollectie, die in 1999 werd gevonden op de zolder van het Doesburgse postkantoor. In de kist zaten 806 onbezorgde brieven die een beeld schetsen van het leven eind achttiende eeuw. Geschiedenis in de meest persoonlijke vorm dus.
Lees verder op de website van Doesburg Vertelt