Ga naar de inhoud

HetHuisDoesburg

Doesburgse kroonjaren: 1872, een feest loopt uit op rellen

Het is 2 april 1872. Er trekt een kleurige optocht door de Doesburgse binnenstad. Versierde wagens, de Schutterij, militair vertoon, schoolkinderen, gilden en verenigingen. Straten en huizen zijn versierd en feestelijk verlicht. Men herdenkt de eerste beslissende overwinning van de Watergeuzen op de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog: de val van de stad Den Briel, 300 jaar eerder. Er wordt gevlagd, gejoeld, gelachen en gefeest! Maar niet iedereen feest mee en is vrolijk.

Sommige Doesburgers hebben gemengde gevoelens en houden zich afzijdig. Anderen zien dat als een gebrek aan vaderlandsliefde. Tegen het einde van de feestelijkheden trekken opgeschoten jongeren naar de huizen van de spelbrekers. Er ontstaan scheld- en vechtpartijen en er breken relletjes uit. Uiteindelijk is militair ingrijpen
nodig om de rust te herstellen.Waar kwam die onenigheid vandaan? Waarom groot feest voor de één en protest van de ander?

Op zondag 6 maart 2022 vertelt Henja Nelson in de stadsvertelling ‘Oranje Boven en Broedertwisten’ hoe de vork in de steel zat. De vertelling start om 14.00 uur in de filmzaal van Het Arsenaal.

Dit is de de derde in een serie van vier vertellingen over Doesburgse kroonjaren; jaren die uitgebreid worden gevierd of herdacht. De vierde vertelling is op zondag 3 april en gaat over Doesburg in 1972, de jonge geschiedenis van de wijk Beinum.

Programma en lunch
Een Stadsvertelling duurt steeds 30 tot 45 minuten. De zaal is geopend vanaf 13.30 uur en de vertelling begint om 14.00 uur. De toegangsprijs is € 5,00.
Een arrangement met een 2-gangen lunch in Het Arsenaal kost € 19,00, inclusief een toegangskaartje voor de stadsvertelling en na de lunch een kopje koffie, thee of cappuccino met bonbon. De lunch wordt geserveerd vanaf 12.30 uur.

Toegangskaartjes reserveren via hethuisdoesburg.nl

Geef een reactie