Ga naar de inhoud

HetHuisDoesburg

Standbeeld IJsselkade

Doesburgse grensverleggers

Robert Jacob Gordon

Robert Jacob Gordon 
Doesburg 1743 – Kaapstad 1795 Blader voor meer in het minizine 

Ode aan Doesburgse grensverleggers

Otto Derk Gordon

Otto Derk Gordon

Doesburg 1740 – Utrecht 1820

Lees meer over Otto Derk Gordon

De Schotse immigrantenfamilie Gordon schopte het ver in de achttiende eeuw. De grootvader van Robert Jacob Gordon kwam aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog naar Nederland om te vechten tegen de Spanjaarden. Kleinzoon Jacob Gordon treedt in de voetsporen van zijn grootvader en kiest voor een militaire carrière binnen de Schotse Brigade. Als de Fransen op 12 juli 1747 de stad Doesburg belegeren strijdt Gordon heldhaftig. Later wordt hij benoemd tot luitenant-kolonel.

Op 17 maart 2017 gaf kunsthistorica Maria Driessen een Lunchlezing in De Waag in Doesburg, als officieuze aftrap van het project Gordon in Doesburg. Een interessante lezing voor iedereen die zich een beeld wilde vormen van het leven van een officiersfamilie in het 18e eeuwse Doesburg en van de sporen die de familietelgen hebben nagelaten in Doesburg en Zuid Afrika.

 

Van 17 februari t/m  21 mei 2017 presenteerde Het Rijksmuseum in Amsterdam een tentoonstelling over de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. Prominent in deze tentoonstelling zijn de meterslange landschapspanorama’s van Doesburger Robert Jacob Gordon (1743-1795). Deze bracht de belangrijkste jaren van zijn leven door in Zuid-Afrika, en bracht op zijn reizen door de binnenlanden flora, fauna, bewoners en topografie nauwkeurig in kaart.

 

Zijn nalatenschap is ook nu nog van grote wetenschappelijke waarde. Eén van de vragen die het materiaal oproept is wie de illustraties eigenlijk maakte. We weten dat een zekere Johannes Schumacher Gordon op diens reizen vergezelde en een uitstekend tekenaar was. Maar Gordon leverde ook zelf zijn aandeel. Waar hij zijn tekenvaardigheid heeft opgedaan is nog onduidelijk.


Op 1 juli 2018
organiseerde HetHuisDoesburg een stadsvertelling over de familie Gordon. Onderzoeker Ashwin Drost vertelde die dag over de familie Gordon. Naderhand kon men aansluiten bij de stadswandeling ‘Doesburgse grensverleggers’.